luni, 5 martie 2018

MARGARITAR... O MARE AMBITIE

2Corinteni 10:15-16 " ... avem nadejdea ... ca vom putea propovadui Evanghelia si in tinuturile care sunt dincolo de al vostru."

O viata ajunsa la culme inseamna mult mai mult decat o expresie spirituala marginita la ea insasi si cuprinsa intre granitele stramte ale propriei binecuvantari. Fantana din Ioan 4 se transforma in izvoare de apa vie atunci cand se revarsa inspre ale vietii.

Versetul de la inceput arata nobila ambitie a apostolului de a trece dincolo de orice limite egoiste si de a ajunge la nevoile altora, pina la cea mai stringenta dintre ele, aceea a unei lumi pagane pier-dute. Ambitia aceasta se intinde chiar si mai departe, pana in partile cele mai nevoiase si mai uitate ale acestui teritoriu parasit. El vrea sa ajunga acolo unde nimeni nu a ajuns, sa propovaduiasca acolo unde nici o alta voce nu s-a mai auzit marturisind despre dragostea rascumparatoare si san-gele nepretuit al binecuvantatului Stapan. Ambitia lui n-a cunoscut odihna pana cand nu si-a atins tinta, iar el a putut spune in auzul unei multimi nenumarate de martori ".... de la Ierusalim si tarile dimprejur pina in Iliria am raspandit cu prisosinta Evanghelia lui Cristos. Si am cautat sa vestesc Evanghelia acolo unde Cristos nu fusese vestit, ca sa nu zidesc pe temelia pusa de altul, dupa cum este csris: "Aceia carora nu li se propovaduise despre El Il vor vedea si cei ce n-auzisera de El il vor cunoaste".

Avem in fata ochilor tabloul unei ambitii marete: mai intai de a duce o viata care uita de sine, pentru a se revarsa afara; apoi de a duce Evanghelia la neamuri, si, in fine, de a ajunge in tinuturile de dincolo, unde n-a ajuns nimeni altcineva. Aceasta a fost pe drept numita cea mai mare lucrare din lume. Suntem pe deplin indreptatiti sa vedem aceasta ambitie, cea mai nobila dintre pasiunile divine. O, de s-ar aprinde iarasi cu o astfel de pasiune inima celor care citesc aceste randuri!

1. Ganditi-va la maretia acestei intreprinderi misionare, la istoria ei glorioasa, la sfintenia tuturor lucrurilor asociate cu ea, la nobilele nume de misionari si martiri identificate cu ea, la anvergura programului ei, la binecuvantarile de nespus aduse, pe plan omenesc, umanitatii in suferinta si la mesajul de mantuire, viata si nadejde care il poarta! Ce alta lucrare se poate compara cu aceasta in maretia si in puterea de atractie pe care o exercita fata de orice caracter nobil?

2. Ganditi-va la uriasa nevoie a lumii acesteia! Chiar si in plan laic, Evanghelia este remediul cel mai bun, impotriva blestemului paganismului, a rusinii sexului femeiesc, a distrugerii copilariei, a blestemului opilului in China, a vraciului din Africa, a saraciei din India si ignorantei, degradarii si mizeriei a miliardde dintre semenii nostri. Evanghelia este unicul remediu pentru destinul si nevoile lor spirituale. Toate regulile esueaza in acoperirea prapastiei dintre om si Dumnezeu, iar noua, ca ucenici ai lui Cristos, ni s-a incredintat singurul mesaj care daruieste oricarui suflet sansa vietii vesnice.

3. Ganditi-va ce inseamna asta pentru inima Stapanului nostru, caci El a facut totul posibil, prin sacrificiul maret al vietii Sale. El si-a dat viata nu doar pentru noi, ci pentru toata lumea si, daca ar fi nevoie, ar face-o din nou. Vom lasa ca sangele Lui sa fie curs in zadar sau isi va vedea El rodul muncii sufletului in mantuirea, prin sangele Sau, a milioanelor de oameni care nu au auzit Evanghelia si care asteapta mesajul nostru? Ambitia si daruirea ar trebui sa mearga mana in mana, sa faca din fiecare din noi un adevarat misionar.

4. Ganditi-va la conditiile de exceptie pe care ni le daruieste astazi providenta divina pentru a vesti Evanghelia genratiei noastre. Toate puterile cerului si toate mijloacele Duhului Sfant par sa fie concentrate asupra campului de misiune pe pamant. Serafimii spun cu glas tare: "Sfant, sfant, sfant, este Domnul ostirilor; intreg pamantul este plin de slava Sa." Dumnezeu cheama: "Pe cine sa trimit si cine va merge pentru noi?" O, de ar fi ambitia noastra sa raspunda de indata: "Iata-ma, trimite-ma!"

A.B. Simpson

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu