vineri, 18 mai 2018

MARGARITAR....

SCOALA ASCULTARII...

ASCULTAREA, LOCUL EI IN SCRIPTURA

ASCULTAREA IN VECHIUL TESTAMENT

In cazul oricarui nou inceput al istoriei imparatiei lui Dumnezeu, ascultarea a ocupat intotdeauna un loc proeminent.

1. Daca il avem in vedere pe Noe, noul parinte al rasei umane, vom vedea scris de patru ori (Genesa 6:22; 7:5,9,16) urmatorul verset: "Asa a si facut Noe: a facut tot ce-i poruncise Dumnezeu." Numai omului care asculta de poruncile lui Dumnezeu ii poate incredinta El lucrarile Lui si numai pe el il poate folosi Dumnezeu pentru mantuirea semenilor lui.

2. Sa ne gandim la Avraam, parintele poporului ales: "Prin credinta Avraam ... a ascultat" (Evrei 11:18). Dupa ce Avraam a petrecut 40 de ani in aceasta scoala a ascultarii si credintei, Dumnezeu a venit sa-i desavarseasca credinta si sa o incoroneze cu binecuvantarea Lui deplina. Nimic altceva nu a putut sa-i califice mai mult pentru aceasta decat un act de credinta. Cand si-a legat fiul pe altar, Dumnezeu a venit la el si i-a spus: "... te voi binecuvanta foarte mult si-ti voi inmulti faorte mult samanta ... Toate neamurile pamantului vor fi binecuvantate in samanta ta, pentru ca ai ascultat de porunca Mea!" (Genesa 22:17-18).

Lui Isac i-a spus: "... voi tine juramantul pe care l-am facut tatalui tau Avraam ... pentru ca Avraam a ascultat de porunca Mea" (Genesa 26:3, 5). O, cand vom invata cat de placuta e ascultarea in ochii lui Dumnezeu si cat de mare este rasplata pe care El o da celui care asculta! Calea de a fi o binecuvantare pentru lume este calea ascultarii, o cale cunoscuta de Dumnezeu si de lume prin acest UNIC SEMN - o vointa supusa in totul voii lui Dumnezeu. Fie ca toti cei care marturisesc ca urmeaza calea lui Avraam sa umble in acest fel!

3. Sa continuam cu Moise. Pe muntele Sinai Dumnezeu i-a dat un mesaj pentru popor. "Daca veti asculta de glasul Meu... veti fi ai Mei dintre toate popoarele" (Exod 19:5) Nici nu se poate altfel. Voia sfanta a lui Dumnezeu este slava si desavarsirea Lui; numai prin ascultare de voia Lui este cu putinta a fi poporul Lui.

4. Sa aruncam o privire asupra cortului intalnirii unde Dumnezeu trebuia sa locuiasca. In ultimele capitole din Exod avem mentionata de 19 ori urmatoarea fraza: " ... cum poruncise lui Moise Domnul, asa au facut". Si atunci "slava Domnului a umplut cortul". Gasim aceeasi exprimare si in Levitic 8 si 9 cu privire la consacrarea preotilor, de aceasta data de 12 ori. Si atunci slava Domnului s-a aratat intregului popor. Un foc a iesit dinaintea Domnului si a mistuit pe altar arderea de tot".

Cuvintele nu pot exprima pe de-antregul faptul ca Dumnezeu isi gaseste placerea sa locuiasca in ceea ce s-a realizat prin ascultarea poporului Sau, ca El ii inconjoara pe cei ascultatori de bunavointa prezentei Lui.

5. Dupa 40 de ani de ratacire prin pustie si dupa revelarea rodului neascultarii, s-a ivit un nou inceput o data cu intrarea poporului in Canaan. Daca cititi in Deutreonom toate cuvintele pe care Moisea le-a rostit la vederea pamantului Canaanului, veti descoperi ca in nici o alta carte a Bibliei nu se foloseste cuvantul "ascultati" atat de des si nici nu se vorbeste atat de mult dspre binecuvantarea pe care ascultarea o aduce. Totul se poate rezuma in cuvintele: "Pun azi inaintea voastra... binecuvantarea, daca veti asculta... blestemul, daca nu veti asculta".

"Binecuvantarea daca veti asculta!", da, aceasta este expresia-cheie a vietii binecuvantate. Canaanul, asemenea raiului sau cerului, poate fi locul binecuvantarii, intrucat este locul ascultarii. Fie ca Dum-nezeu sa faca sa intram in El! Dar luati aminte sa nu va rugati numai pentru binecuvantare! Daca noi ne ingrijim de ascultarea noastra, Dumnezeu va avea grija de binecuvantare. Singurul meu gand, in calitate de crestin, sa fie acela de a-L asculta pe Dumnezeu si de a-I face placere Lui in toate lucrurile.

6. Urmatorul nou inceput il avem la ungerea imparatilor in Israel. In viata lui Saul gasim cel mai so-lemn avertisment cu privire la necesitatea unei ascultari depline si exacte, cerute unui om caruia Dumnezeu vrea sa-i incredinteze domnia poporului Sau. Samuel i-a poruncit lui Saul, in 1Samuel 10:8, sa-l astepte timp de 7 zile ca sa vina sa aduca jertfe si sa-i arate ce trebuia sa faca mai departe. Intarzierea lui Samuel l-a determinat pe Saul sa ia asupra lui insusi sarcina de a aduce jertfe (13:8-14). Samuel i-a spus la sosire " ... n-ai pazit porunca pe care ti-o da duse Domnul Dumnezeul tau... domnia ta nu va dainui, ... pentru ca n-ai pazit ce iti poruncise Domnul".

Dumnezeu nu il va cinsti pe omul care este neascultator.
Lui Saul i-a acordat o a doua sansa de a arata ce se afla cu adevarat in inima lui. Sarcina lui a fost aceea de a duce la indeplinire judecata lui Dumnezeu cu privire la Amalec. Ascultand, el a adunat o armata de 200 000 de oameni, s-a dus in pustie si a distrus pe Amalec. Dar, desi Dumnezeu ii poruncise sa distruga totul si sa nu crute nimic, el a crutat cele mai bune vite si pe Agag.

Dumnezeu i-a vorbit lui Samuel: "Imi pare rau ca am pus pe Samuel imparat, caci ... nu pazeste cuvintele Mele". Saul i-a spus de doua ori lui Samuel: "Am pazit cuvantul Domnului", "Am ascultat glasul Domnului". Si poate multi cred ca asa a facut. Dar ascultarea Lui nu a fost deplina. Dumnezeu pretinde o ascultare intocmai, deplina. Dumnezeu ii spusese: "Nimiceste cu desavarsire! Nu cruta nimic!" El nu a facut asta, ci a crutat cele mai bune oi pentru a aduce o jertfa Domnului. Samuel i-a raspuns lui Saul: "Ascultarea face mai mult decat jertfele si pazirea cuvantului Sau face mai mult decat grasimea berbecilor. Fiindca ai lepadat cuvantul Domnului, te leapada si El ca imparat".

Ce trist gen de ascultare, care in parte face dupa porunca Domnului, si totusi nu este ascultarea pe care o pretinde Dumnezeu! Dumnezeu spune despre orice pacat si despre orice neascultare: "Nimiciti cu desavarsire! Nu crutati nimic!" Dumnezeu sa ne arate daca umblarea noastra cu El este intradevar totala, daca urmarim sa nimicim cu desavarsire si sa nu crutam nimic din ceea ce nu este in deplina armonie cu voia Lui. Numai o ascultare din toata inima, pana in cele mai mici lucruri, poate sa il multumeasca pe Dumnezeu. Nimic altceva sa nu ne multumeasca, ca nu cumva, atunci cand spunem: "Am ascultat", Dumnezeu sa spuna: "Ai lepadat cuvantul Meu".

7. Inca un cuvant din Vechiul Testament. In afara de Deutreonom, Ieremia este cartea cea mai bogata in cuvantul "ascultati", desi, din pacate, cu referire mai frecvent la faptul ca poporul nu a ascultat. Dumnezeu rezuma in urmatoarele cuvinte modul in care s-a purtat cu poporul Lui: "Caci n-am vorbit nimic ... cu privire la arderi de tot si jertfe ... Ci iata porunca pe care le-a dat-o: Ascultati glasul Meu si Eu voi fi Dumnezeul vostru" (Ieremia 7: 22-23).

Fie ca noi sa invatam ca tot ceea ce Dumnezeu vorbeste despre jertfa Fiului Sau preaiubit, se subordoneaza unui singur lucru, si anumereaducerea fiinetei umane la ascultarea deplina. Nu exista alta cale de a patrunde semnificatia cuvantului "Eu voi fi Dumnezeul vostru" decat acest "Ascultati de glasul Meu!"

Andrew Murray

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu