duminică, 27 mai 2018

MARGARITAR...

IERTAREA CARMUITOARE

IERTAREA CARE RESTABILESTE PARTASIA

Ce este aceasta iertare care restabileste partasia? "Iar daca umblam in lumina dupa cum El insusi este lumina, avem partasie unii cu altii, si singele lui Isus Fiul Sau, ne curateste de orice pacat. Daca zi-cem ca n-avem pacat, ne amagim noi insine si adevarul nu este in noi. Daca ne marturisim pacatele El este credincios si drept ca sa ne ierte pacatele si sa ne curateasca de orice nedreptate" (Ioan 1:7-9, C2). "Copilasii Mei, acestea vi le scriu ca sa nu pacatuiti. Si daca a pacatuit cineva, avem un Avocat la Tatal, pe Isus Cristos  cel drept. Si el este ispasirea pentru pacatele noastre, dar nu numai pentru ale noastre ci pentru ale intregii lumi" (1Ioan 2:1-2 C2). Iertarea de care este vorba aici nu este nici cea pe care o primim atunci cand suntem mantuiti, nici cea pe care ne-o transmite adunarea. Si dupa cum am crezut in Domnul si am devenit copii lui Dumnezeu, tot mai avem nevoie de iertarea lui Dumnezeu. Desi am primit iertarea vesnica, putem sa cadem si sa pacatuim din nou inaintea lui Dumnezeu, intrerupand astfel partasia noastra cu El.

Viata are o trasatura aparte - isi gaseste placerea in comuniune. Sau, asa cum stiu studentii de la biologie, putem spune ca viata are doua trasaturi de baza: instinctul de autoconservare - de a se agata de viata si de a se feri de moarte, caci viata se teme sa moara; si comuniunea - teama de a fi izolat. Daca vei pune intr-un loc un pui singur, acesta va da semne de apatie; dar daca vei pune mai multi impreuna, ei se vor dovedi a fi foarte vioi. Un om intemnitat singur intr-o celula va suferi enorm din cauza imposibilitatii de a comunica cu alti oameni. Omul ca orice alta fiinta vie, doreste atat sa-si conserve propria viata cat si sa aibe comuniune cu altii.

Pentru tine, care aicrezut in sangele Domnului Isus, problema pastrarii vietii este deja rezolvata. Nu mai ai probleme in aceasta privinta, intrucat esti mantuit pentru totdeauna si pacatele tale sunt iertate pentru totdeauna. Dar poate sa fie o problema intr-o alta privinta. Daca pacatuiesti impotriva lui Dumnezeu dupa ce ai fost mantuit, atat partasia ta cu Dumnezeu, cat si cea cu copii lui Dumnezeu este afectata. Ce inseamna aceasta? Sa dau un exemplu: dupa ce mama a fost plecata de acasa, fata se fruiseaza in bucatarie, si fara a avea permisiunea, mananca niste bunatati. Dupa ce a terminat de mancat, se sterge pe gura, curata masa si inchide bine usa bucatariei. Dar ea a savarsit deja un pacat. De obicei seara, ea si mama ei au comuniune foarte stransa, dar in seara aceasta nu poate fi la fel. Cand mama ei o striga de sus, inima ei sare in jos! Se gandeste ca mama o va bate. Chiar cand mama ii ofera cina, ea nu se poate bucura de mancare. Se teme ca mama a descoperit ce a facut ea. Toata seara incearca sa-si ocoleasca mama. Dupa cum se poate vedea, comuniunea cu mama ei este tulburata. Desigur nu inseamna ca ea nu mai este fiica din cauza acelei mancari furate. La fel prin faptul ca a pacatuit, nu ai incetat sa fii copilul lui Dumnezeu; tu esti copilul Lui, desi pacatul tau a provocat interuperea imediata a partasiei cu tale El. Cugetul tau nu mai este fara vina, si pentru a te bucura de o partasie continua cu Dumnezeu, trebuie sa ai un cuget curat. Cand cugetul cuiva este intinat, partasia cu Dumnezeu devine imposibila.

Copii lui Dumnezeu nu-si vor pierde pozitia lor de copii ai Lui din cauza pacatului, dar vor pierde cu siguranta partasia cu El. De aceea Dumnezeu a randuit un fel de iertare pe care noi o numim iertarea care restabileste partasia. De ce o numim iertarea care restabileste partasia? Pentru ca, venind la Dumnezeu si marturisindu-ti pacatul, poate fi restabilita partasia ta cu Dumnezeu. Astfel nu vei avea nici o cale de restabilire a partasiei. Nu poti sa te rogi, nici macar sa spui "Amin" la rugaciunea altuia. Atunci ce poti face? Ce trebuie sa faca fata din exemplul nostru? Ea trebuie sa mearga la mama ei si sa-i marturiseasca ca a furat mancare. Ea trebuie sa invete sa stea de partea  mamei in problema respectiva si sa spuna ca a pacatuit. Trebuie sa spuna pacatului pe nume si sa zica: "Te rog iarta-mi pacatul". Tot asa si noi trebuie sa venim inaintea lui Dumnezeu si sa-i marturisim ca am pacatuit impotriva Lui intr-o situatie anume si sa-i cerem iertare. Daca ne marturisim pacatele, El este credincios si drept ca sa ne ierte pacatele si sa ne curateasca de orice nedreptate". O astfel de iertare nu este legata de mantuirea vesnica, ci se refera la partasiea cu Dumnezeu. De aceea o numim iertarea care restabileste partasia.

Watchman Nee

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu