MARGARITAR...
SECRETUL ASCULTARII ADEVARATE .... continuare
MANUALUL
Comunicare directa a lui Isus Cristos cu Tatal nu L-a facut independent de Sfanta Scriptura.
In scoala divina a ascultarii nu exista decat un singur manual, fie ca este vorba de batranii adunarii, fie de copii. Cand am invatat ascultarea, El s-a folosit de acelasi manual ca si noi. Nu l-a folosit numai cand a fost necesar sa-i invete sau sa-i convinga pe altii - El a apelat la Cuvant si pentru ciata si calauzire proprie.
De al inceputul vietii Lui publice pana la sfarsitul ei El a trait prin cuvantul lui Dumnezeu. "Este scris" - aceasta a fost sabua Duhului cu care El l-a biruit pe Satan. "Duhul Domnului este peste Mine" - acest verset a fost constineta cu care El a inceput propovaduirea Evangheliei. "Ca sa se implineasca scriptura" a fost lumina in care El a acceptat suferinta si chiar moartea. Dupa inviere El le-a explicat ucenicilor "in toate Scripturile, ce era cu privire la El".
El a gasit deja trasate in Scriptura planul si calea lui Dumnezeu cu privire la El si s-a dedicat implinirii lor. In Cuvantul lui Dumnezeu si prin folosirea lui, El a primit invatatura directa, continua a Tatalui. In scoala de ascultare a lui Dumnezeu, Biblia este singurul manual. Aceasta ne arata modul in care ar trebui sa ne apropiem de Biblie - cu dorinta simpla de agasi in ea ce este scris despre noi in legatura cu voia lui Dumnezeu si de a face aceasta voie.
Scriptura nu a fost scrisa pentru a ne dezvolta cunostintele, ci pentru a ne calauzi comportamentul, "ca omul lui Dumnezeu sa fie desavarsit si cu totul destoinic pentru orice lucrare buna". "daca vrea cineva sa faca voia Lui, va ajunge sa cunoasca". Invatati de la Cristos sa socotiti tot ce este in Scriptura din revelatia lui Dumnezeu, din dragostea si sfaturile Lui, ca fiind pur si simplu niste mijloace ajutatoare in vederea atingerii marii tinte a lui Dumnezeu - aceea ca omul sa fie destoinic pentru a face voia Lui asa cum se face ea in cer, ca omul sa fie readus la ascultarea desavarsita pe care o doreste inima lui Dumnezeu si care este o binecuvantare.
In scoala de ascultare a lui Dumnezeu, Cuvantul Lui este singurul manual. Pentru a aplica acel cuvant in propria viata si umblare, pentru a cunoaste cat trebuia sa-Si implineasca si sa puna in practica fiecare pasaj ce Il privea, Cristos a avut nevoie de invatatura divina si a primit-o. El este cel care spune in Isaia: "Domnul Dumnezeu ... Imi trezeste in fiecare dimineata, El imi trezeste urechea sa ascult cum asculta niste ucenici. Domnul Dumnezeu mi-a daschis urechea..." (Isaia 50:4).
El, care a invatat ascultarea astfel, ne va invata si pe noi sa ascultam prin Duhul Sfant pe care ni-l da in inima ca Traducator divin al Cuvantului. Aceasta este marea lucrare a Duhului dinlauntru - de a implanta in inimile noastre Cuvantul pe care il citim si la care cugetam, si de a-l face viu si puternic acolo, astfel incat acest Cuvant sa poata lucra in vointa, dragostea si fiinta noastra intreaga. Din cauza ca acest lucru nu este inteles, Cuvantul nu are putere de a lucra ascultarea.
Sa incerc sa vorbesc mai clar despre acest aspect. Ne bucuram de atentia marita acordata studiului biblic si de marturiile referitoare la interesul sporit fata de Cuvant si la foloasele ce decurg din aceasta. Dar sa nu ne inselam. Se poate ca ne face placere sa studiem Biblia: se poate ca admiram si suntem incantati de punctele de vedere pe care ni le formam din adevarul lui Dumnezeu; gandturile pe care le avem pot face o impresie puternica asupra noastra, trezind cele mai placute sentimente religioase, dar, cu toate acestea, influienta lor practica in a ne face sfinti, smeriti, plini de dragoste, rabdatori, gata sa fie pentru a sluji, fie pentru a suferi, poate fi neansemnata. Singura explicatie este ca nu primim Cuvantul asa cum trebuie, ca pe Cuvantul Dumnezeului celui Viu care trebuie sa ne vorbeasca pentru a-si exercita puterea divina.
Litera Cuvantului, cu oricat de multa placere am studia-o, nu are puterea da a mantui sau de a sfanti. Intelepciunea si vointa umana, oricat de sustinute ar fi eforturile lor, nu pot da, nu pot avea acea putere. Duhul Sfant este puterea mareata a lui Dumnezeu; numai cand Duhul Sfant invata, numai cand este vestita Evanghelia prin vre-un om sau prin vreo carte, cu ajutorul Duhului Sfant trimis din cer, El iti va da puterea de a asculta si va implini in tine insusi lucrul pe care ti-a poruncit sa-l faci.
La om, a sti si a vrea, a sti si a face, chiar si a vrea si a realiza sunt, din lipsa de putere, adesea separate, chiar in contradictie. Niciodata nu stau lucrurile asa in Duhul Sfant. El este lumina si taria lui Dumnezeu. Tot ceea ce face El, face si da sa poata dubla caracteristica adevarului si a puterii lui Dumnezeu, ti-o arata ca pe un lucru posibil si sigur, ca pe o viata divina si ca pe un dar pregatit pentru tine, pe care El poate sa ti-l dea.
Iubiti elevi, invatati sa credeti ca numai atunci cand Cristos, prin Duhul Lui Sfant, va invata sa intelegeti si sa asimilati cuvantul in inima, numai atunci deci, va poate El invata sa scultati asa cum a ascultat El. De fiecare data cand deschideti Biblia, sa credeti ca, pecat de sigur este ca voi ascultati Cuvantul divin, insuflat prin Duhul, pe atat de sigur este ca Tatal nostru, va lucra, prin Duhul Sfant in inimile voastre. Faceti ca studierea Bibliei sa fie un lucru al credintei. Sa nu credeti numai adevarurile sau fagaduintele pe care le cititi. Acest lucru va sta in putere. Inainte de toate, credeti in Duhul Sfant, in experineta Lui in interiorul vostru, in lucrarea lui Dumnezeu in voi prin intermediul Lui. Luati cuvantul in inima, cu credinta ca El va va da puterea sa-l iubiti, sa-l ascultati si sa-l pastrati; si Domnul Isus va face astfel incat Cartea sa fie pentru voi ceea ce a fost pentru El cand a vorbit despre "lucrurile scrise cu privire la El". Scriptura va deveni astfel revelatia a ceea ce Dumnezeu va face pentru voi, in voi si prin voi.
3. Elevul.
Am vazut ca Domnul nostru ne invata ascultarea prin descoperirea secretului propriei ascultari: dependenta totala de Tatal. Am vazut ca ne invata sa folosim Cartea sfanta asa cum a folosit-o El, ca pe o revelatie divina a ceea ce Dumnezeu a randuit pentru noi, Duhul Sfant fiind cel care reprezinta si intareste in noi aceasta revelatie. Daca luam acum in discutie locul pe care acel credincios, in calitate de elev, il ocupa in scoala lui Cristos, vom intelege mai bine ce vrea sa lucreze in mod practic in noi Cristos Fiul.
Intr-un elev sarguincios sunt anumite lucruri care ii dicteaza sentimentele fata de un invatator in care are incredere. El se supune intru totul calauzirii invatatorului, isi pune incredere pe delin in el, ii acorda tot timpul si atentia pe care acesta le pretinde.
De indata ce ne dam seama ca Cristos Isus are drept la toate acestea, putem spera sa experimentam in ce mod minunat ne poate El invata ascultarea.
1. Adevaratul elev, spun unii din cei mai vestiti compozitori, in studiul atent, se supune stapanului Sau din toata inima si fara sovaire. In exersarea unor ritmuri sau in mixarea culorilor, in studiul atent, cu rabdare, al elementelor componente ale artei sale, el stie ca este un lucru intelept sa asculte pe deplin. Cristos cere o astfel de predare din toata inima, aceasta supunere implicita in fata autoritatii Lui. Noi venim la El cerandu-i sa ne invete arta pierduta a ascultarii lui Dumnezeu. Suntem gata sa platim pretul, sa ne lepadam de noi, sa ne tagaduim vointa, sa facem orice vrea El?
Singura modalitate de a invata un lucru este de a-l face. Singura modalitate de a invata scultarea de la Cristos este aceea de a te lepada de vointa, de a face din voia Lui singura dorinta si placere a inimii tale. Daca nu faci aceasta hotarare a ascultarii absolute atunci cand intri in scoala lui Cristos, nu vei putea inregistra nici un progres.
2. Adevaratul ucenic al unui mare mester gaseste ca e usor sa fie intru totul supus stapanului sau, pur si simplu pentru ca se increde in el. El isi sacrifica cu bucurie si intelepciunea si vointa proprii pentru a fi calauzit de mesterul lui.
Avem nevoie de aceasta incredere in Domnul Isus. El a venit din ceruri sa invete ascultare, pentru ca, la randul Lui, sa ii poata invata pe altii sa asculte. Asultarea Lui este comoara din care nu numai datorita ascultarii noastre trecute este platita, ci din care este asigurat si harul necesar ascultarii noastre. Cu dragostea Lui divina revarsata asupra inimilor si vietilor noastre, El ne cheama la Sine; El merita increderea noastra si ne-o si castiga. Domnul ne trezeste increderea in El si ne impartaseste adevaratul secret al succesului in scoala Lui prin puterea admiratiei si a atasamentului fata de El, prin puterea dragostei Lui divine turnate in inima noastra de Duhul Sfant, dragoste la care inima noastra nu poate sa raspunda altfel decat tot cu dragoste. Dupa cum ne-am increzut in El ca mantuitor care a ispasit pentru neascultarea noastra , tot asa sa ne incredem in El si ca Invatator, pentru a ne scoate din starea de neascultare.
Cristos este profetul si Invatatorul nostru. O inima care crede cu unflacarare in puterea si reusita Lui de Invatator va gasi, prin bucuria acestei credinte, ca este posibil, dar si usor sa asculte. Prezenta lui Cristos in noi de-a lungul intregii zile este secretul ascultarii adevarate.
3. Ucenicii ii acorda mesterului lui tot timpul si atentia care i se cere. Mesajul stabileste cat de mult trebuie dedicat instruirii si calificarii personale. Ascultarea fata de Dumnezeu este o arta cereasca; natura noastra umana este atat de refractara la ea, calea pe care Fiul in persoana a invatat-o a fost asa de joasa si de lunga, incat nu trebuie sa ne miram ca nu se poate asimila dintr-o data. De asemenea, nu trebuie sa ne miram daca este nevoie de mai mult timp din petrecut la picioarele Stapanului in meditatie si rugaciune, asteptare, dependenta si jertfa de sine decat sunt gata sa-i acorde majoritatea crestinilor. Dar sa Ii acordam acest timp.
In Cristos Isus ascultarea cereasca a dobandit un caracter uman, ascultarea a devenit dreptul nostru de intai nascut si sufletul vietii noastre; sa ne agatam de El, sa credem in prezenta Lui permananta si sa o revendicam. Impreuna cu Isus Cristos care a invatat ascultarea ca Mantuitor, impreuna cu Isus Cristos care ne invata ascultarea ca Stapan al nostru, noi putem trai niste vieti de ascultare. Ascultarea Lui este mantuirea noastra. In El, in Cristosul cel viu, gasim noi ascultarea si putem sa o experimentam clipa de clipa.
Sa-i cerem lui Dumnezeu cu ardoare sa ne aragte cum trebuie Cristos si ascultarea Lui sa devina, o realitate, in viata noastra; asa vom deveni elevi care Ii vor da Lui inima si timpul. El ne va invata sa Ii pazim poruncile Tatalui si a ramas in dragostea Lui.
Andrew Murray
SECRETUL ASCULTARII ADEVARATE .... continuare
MANUALUL
Comunicare directa a lui Isus Cristos cu Tatal nu L-a facut independent de Sfanta Scriptura.
In scoala divina a ascultarii nu exista decat un singur manual, fie ca este vorba de batranii adunarii, fie de copii. Cand am invatat ascultarea, El s-a folosit de acelasi manual ca si noi. Nu l-a folosit numai cand a fost necesar sa-i invete sau sa-i convinga pe altii - El a apelat la Cuvant si pentru ciata si calauzire proprie.
De al inceputul vietii Lui publice pana la sfarsitul ei El a trait prin cuvantul lui Dumnezeu. "Este scris" - aceasta a fost sabua Duhului cu care El l-a biruit pe Satan. "Duhul Domnului este peste Mine" - acest verset a fost constineta cu care El a inceput propovaduirea Evangheliei. "Ca sa se implineasca scriptura" a fost lumina in care El a acceptat suferinta si chiar moartea. Dupa inviere El le-a explicat ucenicilor "in toate Scripturile, ce era cu privire la El".
El a gasit deja trasate in Scriptura planul si calea lui Dumnezeu cu privire la El si s-a dedicat implinirii lor. In Cuvantul lui Dumnezeu si prin folosirea lui, El a primit invatatura directa, continua a Tatalui. In scoala de ascultare a lui Dumnezeu, Biblia este singurul manual. Aceasta ne arata modul in care ar trebui sa ne apropiem de Biblie - cu dorinta simpla de agasi in ea ce este scris despre noi in legatura cu voia lui Dumnezeu si de a face aceasta voie.
Scriptura nu a fost scrisa pentru a ne dezvolta cunostintele, ci pentru a ne calauzi comportamentul, "ca omul lui Dumnezeu sa fie desavarsit si cu totul destoinic pentru orice lucrare buna". "daca vrea cineva sa faca voia Lui, va ajunge sa cunoasca". Invatati de la Cristos sa socotiti tot ce este in Scriptura din revelatia lui Dumnezeu, din dragostea si sfaturile Lui, ca fiind pur si simplu niste mijloace ajutatoare in vederea atingerii marii tinte a lui Dumnezeu - aceea ca omul sa fie destoinic pentru a face voia Lui asa cum se face ea in cer, ca omul sa fie readus la ascultarea desavarsita pe care o doreste inima lui Dumnezeu si care este o binecuvantare.
In scoala de ascultare a lui Dumnezeu, Cuvantul Lui este singurul manual. Pentru a aplica acel cuvant in propria viata si umblare, pentru a cunoaste cat trebuia sa-Si implineasca si sa puna in practica fiecare pasaj ce Il privea, Cristos a avut nevoie de invatatura divina si a primit-o. El este cel care spune in Isaia: "Domnul Dumnezeu ... Imi trezeste in fiecare dimineata, El imi trezeste urechea sa ascult cum asculta niste ucenici. Domnul Dumnezeu mi-a daschis urechea..." (Isaia 50:4).
El, care a invatat ascultarea astfel, ne va invata si pe noi sa ascultam prin Duhul Sfant pe care ni-l da in inima ca Traducator divin al Cuvantului. Aceasta este marea lucrare a Duhului dinlauntru - de a implanta in inimile noastre Cuvantul pe care il citim si la care cugetam, si de a-l face viu si puternic acolo, astfel incat acest Cuvant sa poata lucra in vointa, dragostea si fiinta noastra intreaga. Din cauza ca acest lucru nu este inteles, Cuvantul nu are putere de a lucra ascultarea.
Sa incerc sa vorbesc mai clar despre acest aspect. Ne bucuram de atentia marita acordata studiului biblic si de marturiile referitoare la interesul sporit fata de Cuvant si la foloasele ce decurg din aceasta. Dar sa nu ne inselam. Se poate ca ne face placere sa studiem Biblia: se poate ca admiram si suntem incantati de punctele de vedere pe care ni le formam din adevarul lui Dumnezeu; gandturile pe care le avem pot face o impresie puternica asupra noastra, trezind cele mai placute sentimente religioase, dar, cu toate acestea, influienta lor practica in a ne face sfinti, smeriti, plini de dragoste, rabdatori, gata sa fie pentru a sluji, fie pentru a suferi, poate fi neansemnata. Singura explicatie este ca nu primim Cuvantul asa cum trebuie, ca pe Cuvantul Dumnezeului celui Viu care trebuie sa ne vorbeasca pentru a-si exercita puterea divina.
Litera Cuvantului, cu oricat de multa placere am studia-o, nu are puterea da a mantui sau de a sfanti. Intelepciunea si vointa umana, oricat de sustinute ar fi eforturile lor, nu pot da, nu pot avea acea putere. Duhul Sfant este puterea mareata a lui Dumnezeu; numai cand Duhul Sfant invata, numai cand este vestita Evanghelia prin vre-un om sau prin vreo carte, cu ajutorul Duhului Sfant trimis din cer, El iti va da puterea de a asculta si va implini in tine insusi lucrul pe care ti-a poruncit sa-l faci.
La om, a sti si a vrea, a sti si a face, chiar si a vrea si a realiza sunt, din lipsa de putere, adesea separate, chiar in contradictie. Niciodata nu stau lucrurile asa in Duhul Sfant. El este lumina si taria lui Dumnezeu. Tot ceea ce face El, face si da sa poata dubla caracteristica adevarului si a puterii lui Dumnezeu, ti-o arata ca pe un lucru posibil si sigur, ca pe o viata divina si ca pe un dar pregatit pentru tine, pe care El poate sa ti-l dea.
Iubiti elevi, invatati sa credeti ca numai atunci cand Cristos, prin Duhul Lui Sfant, va invata sa intelegeti si sa asimilati cuvantul in inima, numai atunci deci, va poate El invata sa scultati asa cum a ascultat El. De fiecare data cand deschideti Biblia, sa credeti ca, pecat de sigur este ca voi ascultati Cuvantul divin, insuflat prin Duhul, pe atat de sigur este ca Tatal nostru, va lucra, prin Duhul Sfant in inimile voastre. Faceti ca studierea Bibliei sa fie un lucru al credintei. Sa nu credeti numai adevarurile sau fagaduintele pe care le cititi. Acest lucru va sta in putere. Inainte de toate, credeti in Duhul Sfant, in experineta Lui in interiorul vostru, in lucrarea lui Dumnezeu in voi prin intermediul Lui. Luati cuvantul in inima, cu credinta ca El va va da puterea sa-l iubiti, sa-l ascultati si sa-l pastrati; si Domnul Isus va face astfel incat Cartea sa fie pentru voi ceea ce a fost pentru El cand a vorbit despre "lucrurile scrise cu privire la El". Scriptura va deveni astfel revelatia a ceea ce Dumnezeu va face pentru voi, in voi si prin voi.
3. Elevul.
Am vazut ca Domnul nostru ne invata ascultarea prin descoperirea secretului propriei ascultari: dependenta totala de Tatal. Am vazut ca ne invata sa folosim Cartea sfanta asa cum a folosit-o El, ca pe o revelatie divina a ceea ce Dumnezeu a randuit pentru noi, Duhul Sfant fiind cel care reprezinta si intareste in noi aceasta revelatie. Daca luam acum in discutie locul pe care acel credincios, in calitate de elev, il ocupa in scoala lui Cristos, vom intelege mai bine ce vrea sa lucreze in mod practic in noi Cristos Fiul.
Intr-un elev sarguincios sunt anumite lucruri care ii dicteaza sentimentele fata de un invatator in care are incredere. El se supune intru totul calauzirii invatatorului, isi pune incredere pe delin in el, ii acorda tot timpul si atentia pe care acesta le pretinde.
De indata ce ne dam seama ca Cristos Isus are drept la toate acestea, putem spera sa experimentam in ce mod minunat ne poate El invata ascultarea.
1. Adevaratul elev, spun unii din cei mai vestiti compozitori, in studiul atent, se supune stapanului Sau din toata inima si fara sovaire. In exersarea unor ritmuri sau in mixarea culorilor, in studiul atent, cu rabdare, al elementelor componente ale artei sale, el stie ca este un lucru intelept sa asculte pe deplin. Cristos cere o astfel de predare din toata inima, aceasta supunere implicita in fata autoritatii Lui. Noi venim la El cerandu-i sa ne invete arta pierduta a ascultarii lui Dumnezeu. Suntem gata sa platim pretul, sa ne lepadam de noi, sa ne tagaduim vointa, sa facem orice vrea El?
Singura modalitate de a invata un lucru este de a-l face. Singura modalitate de a invata scultarea de la Cristos este aceea de a te lepada de vointa, de a face din voia Lui singura dorinta si placere a inimii tale. Daca nu faci aceasta hotarare a ascultarii absolute atunci cand intri in scoala lui Cristos, nu vei putea inregistra nici un progres.
2. Adevaratul ucenic al unui mare mester gaseste ca e usor sa fie intru totul supus stapanului sau, pur si simplu pentru ca se increde in el. El isi sacrifica cu bucurie si intelepciunea si vointa proprii pentru a fi calauzit de mesterul lui.
Avem nevoie de aceasta incredere in Domnul Isus. El a venit din ceruri sa invete ascultare, pentru ca, la randul Lui, sa ii poata invata pe altii sa asculte. Asultarea Lui este comoara din care nu numai datorita ascultarii noastre trecute este platita, ci din care este asigurat si harul necesar ascultarii noastre. Cu dragostea Lui divina revarsata asupra inimilor si vietilor noastre, El ne cheama la Sine; El merita increderea noastra si ne-o si castiga. Domnul ne trezeste increderea in El si ne impartaseste adevaratul secret al succesului in scoala Lui prin puterea admiratiei si a atasamentului fata de El, prin puterea dragostei Lui divine turnate in inima noastra de Duhul Sfant, dragoste la care inima noastra nu poate sa raspunda altfel decat tot cu dragoste. Dupa cum ne-am increzut in El ca mantuitor care a ispasit pentru neascultarea noastra , tot asa sa ne incredem in El si ca Invatator, pentru a ne scoate din starea de neascultare.
Cristos este profetul si Invatatorul nostru. O inima care crede cu unflacarare in puterea si reusita Lui de Invatator va gasi, prin bucuria acestei credinte, ca este posibil, dar si usor sa asculte. Prezenta lui Cristos in noi de-a lungul intregii zile este secretul ascultarii adevarate.
3. Ucenicii ii acorda mesterului lui tot timpul si atentia care i se cere. Mesajul stabileste cat de mult trebuie dedicat instruirii si calificarii personale. Ascultarea fata de Dumnezeu este o arta cereasca; natura noastra umana este atat de refractara la ea, calea pe care Fiul in persoana a invatat-o a fost asa de joasa si de lunga, incat nu trebuie sa ne miram ca nu se poate asimila dintr-o data. De asemenea, nu trebuie sa ne miram daca este nevoie de mai mult timp din petrecut la picioarele Stapanului in meditatie si rugaciune, asteptare, dependenta si jertfa de sine decat sunt gata sa-i acorde majoritatea crestinilor. Dar sa Ii acordam acest timp.
In Cristos Isus ascultarea cereasca a dobandit un caracter uman, ascultarea a devenit dreptul nostru de intai nascut si sufletul vietii noastre; sa ne agatam de El, sa credem in prezenta Lui permananta si sa o revendicam. Impreuna cu Isus Cristos care a invatat ascultarea ca Mantuitor, impreuna cu Isus Cristos care ne invata ascultarea ca Stapan al nostru, noi putem trai niste vieti de ascultare. Ascultarea Lui este mantuirea noastra. In El, in Cristosul cel viu, gasim noi ascultarea si putem sa o experimentam clipa de clipa.
Sa-i cerem lui Dumnezeu cu ardoare sa ne aragte cum trebuie Cristos si ascultarea Lui sa devina, o realitate, in viata noastra; asa vom deveni elevi care Ii vor da Lui inima si timpul. El ne va invata sa Ii pazim poruncile Tatalui si a ramas in dragostea Lui.
Andrew Murray
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu