luni, 5 noiembrie 2018



MARGARITAR DE MARE PRET...


CEA MAI PUTERNICA RUGACIUNE DE PE PAMANT de Peter Horrobin

CEI SAPTE PASI SPRE LIBERTATE

Pasul 3 - Incepe sa ierti

Acum este monetul pentru o alta rugaciune scurta: Roaga-te ceva de genul acesta: "Doamne Isuse, multumesc ca ai murit pe cruce ca eu sa pot fi iertat. Imi pare rau pentru pacatele mele si te rog sa fii Salvatorul si Domnul vietii mele. Acum te rog, iarta-mi greselile. Te rog ajuta-ma sa iert din toata inima pe toti cei de pe lista mea." Apoi in timp ce parcurgi lista, roaga-te cu atentie in dreptul fiecarui nume. Aminteste-ti pentru un moment ceea ce ti-a facut persoana respectiva si apoi roaga-te in felul urmator: "Aleg acum sa iert pe (rosteste numele persoanei pe care o ierti) pentru (descrie pe scurt ceea ce ti-a facut) si o/il eliberez pe (rosteste numele persoanei) in libertatea iertarii mele. Nu voi mai tine aceste lucruri impotriva (rosteste numele persoanei).

Pe masura ce te vei ruga din inima, parcurgand lista, vei descoperi ca Dumnezeu te va schimba treptat, din interior. Vei lasa in urma toate lucrurile rele pe care le-au adus in viata ta resentimentele si amaraciunea si vei incepe sa prinzi viata, ca un fluture la inceputul unei noi etape.

Pasul 4 - Roaga-L pe Dumnezeu sa te elibereze

Poti face acest lucru in urma rostirii fiecarei rugaciuni de iertare sau poti sa o spui la sfarsit, cu privire la tori cei pe care i-ai iertat. Daca alegi sa o rostesti doar la sfarsit, inlocuieste numele unei anumite persoane cu "fiecare persoana". Indiferent de metoda pe care o alegi, te poti ruga astfel: "Multumesc Doamne ca m-ai ajutat sa iert pe (rosteste numele persoanei pe care o ierti). Te rog acum sa ma eliberezi de orice influienta nedumnezeiasca pe care (rosteste numele persoanei) a avut-o asupra vietii mele si te rog ca Tu sa tai funiile care m-au tinut strans legat/a de durerea trecutului.


Pasul 5 - Cere-ti iertare pentru a-L fi invinuit pe Dumnezeu

Daca, in anumite periade de timp din viata ta, L-ai invinuit pe Dumnezeu pentru lucruri despre care stii acum ca nu erau responsabilitatea Lui, vei dori, robabil, sa-ti exprimi parerea de rau, si sa-L rogi sa te ierte, inainte sa faci pasul urmator. Poti folosi cuvintele precum cele de mai jos: "Imi pare rau Doamne, ca te-am invinuit pentru lucrurile rele care mi s-au intamplat in viata. Stiu acum ca nici tu nu ai dorit sa se intample aceste lucruri. Te rog sa ma ierti."

Pater Horrobin



MARGARITAR DE MARE PRET...

CALEA REGALA A CRUCII de Fènelon

Despre perfectiunea crestina

Perfectiunea crestina nu este ceea ce multi considera a fi: un lucru strict, obositor, impus. Este nevoie ca omul sa se dea pe sine insusi lui Dumnezeu din toata inima si, de indata ce se realizeaza aceasta, atunci devine usor orice i se cere sa faca pentru Dumnezeu. Cei care Ii apartin in intregime lui Dumnezeu sunt totdeauna multumiti, caci ei doresc numai ceea ce El doreste si sunt gata sa faca tot ce El cere. Sunt gata sa se goleasca pe ei insisi de toate lucrurile, fiind incredintati ca vor gasi de o suta de ori mai mult prin acea golire. Aceasta fericire insutita pe care o au adevaratii copii ai lui Dumnezeu in mijlocul tuturor necazurilor acestei lumi consta intr-un cuget plin de pace, o libertata a duhului, o predare de buna voie, lui Dumnezeu, a tuturor lucrurilor, sentimentul bucuros al cresterii luminii Lui in inima lor si o eliberare deplina de toate fricile tiranice si de dorintele dupa cele lumesti. Ei fac sacrificii, dar pentru Cel pe care Il iubesc mai mult decat orice. Sufera, dar o fac de buna voie, dandu-si seama ca o asemenea suferinta este mai buna decat orice bucurie a lumii; trupul lor poate fi bolnav, mintea lor slaba si lipsita de vioiciune, dar vointa lor este ferma si neclintita si pot spune din toata inima "Amin!" la orice lovitura pe care Dumnezeu vede de bine sa le-o aplice.

Ceea ce Dumnezeu cere este o vointa neampartita - o vointa predata - care doreste numai ceea ce El doreste si rspinge numai ceea ce El respinge, si le face pe ambele fara nici o retinere. Cand cineva are un asemenea mod de gandire, totul se transforma in bine; chiar si mijloacele lui de relaxare devin fapte bune. Cu adevarat fericit este un astfel de om! El este eliberat de toate patimile lui, de judecata oamenilor, de rautatea lor,  de principiile lor inrobitoare, de batjocurile lor reci, fara inima; de nacezurile cauzate de ceea ce lumea le numeste bogatie; de tradarea sau uitarea prietenilor, de cursele dusmanilor, de propriile lui slabiciuni; de epuizarea din aceasta viata scurta; de spaimele unei morti nesfinte, de regretul amar ce urmeaza dupa pacat si de condamnarea vesnica din partea lui Dumnezeu. Crestinul este eliberat de toate aceste nesfarsite rele. El si-a predat vointa in mana lui Dumnezeu si nu cunoaste alta voie decat pe cea a Tatalui; in felul acesta, credinta si nadejdea sunt mangaierea lui in mijlocul oricarui fel de intristare.

Nu este o greseala dureroasa sa te temi sa te dai pe tine insuti lui Dumnezeu si sa te dedici unei asemenea binecuvintate stari de lucruri? Binecuvantati sunt cei ce se arunca inainte, orbeste in bratele Celui care este "Parintele indurarilor si Dumnezeul oricarei mangaieri" (2Corinteni 1:3). Lor nu le mai ramane altceva decat sa-L cunoasca pe El din ce in ce mai bine. Singura lor temere este ca nu cumva sa nu discearna suficient de repede ce anume cere El. De indata ce descopere o lumina noua in legea Lui, ei se bucura ca unul care gaseste o comoara ascunsa. Vina orice-ar veni asupra crestinului adevarat, totul este bine pentru mintea Lui. El cauta doar sa-L iubeasca pe Dumnezeu mai mult si cu cat invata sa umble pe calea desavarsirii cu atat mai usor i se pare jugul pe care-l poarta.

Nu vezi ca e de-a dreptul o nebunie sa iti fie teama sa te dai pe tine insuti in intregime lui Dumnezeu? Asta inseamna pur si simplu ca ti-e frica sa fii prea fericit, sa accepti prea din toata inima voia Lui in orice lucru, sa porti prea curajos inevitabilele tale necazuri, sa afli prea multa odihna in dragostea Lui, sa renunti prea usor la poftele lumesti care te fac atat de nenorocit. Incearca sa nesocotesti tot ceea ce este in lume, ca sa fii in intregime al lui Dumnezeu.

Nu-ti spun sa pui capat tuturor afectiunilor pamantesti. Tot ceea ce ii trebuie celui care duce o viata buna, ordonata, este ca puterea motivatiei sa fie dragostea. Atunci vei continua sa faci, in buna parte aceleasi lucruri pe care le faci acum, caci, de obicei, Dumnezeu nu schimba conditiile pe care le-a randuit pentru fiecare dintre noi, nici indatoririle ce tin de ele. Schimbarea va consta in aceea ca, in timp ce acum iti indeplinesti indatoririle pentru satisfactia ta si a celor din jurul tau, atunci vei con-tinua sa faci aceleasi lucruri, dar, in loc de a fi consumat de mandrie sau izbucniri temperamentale - in loc de a trai in robia criticii rautacioase din partea lumii - vei actiona liber si curajos, avand toata nadejdea in Dumnezeu. Vei fi plin de incredere si anticiparea binecuvantarilor vesnice te va mangaia pentru aparenta pierdere a fericirii pamantesti. Dragostea lui Dumnezeu iti va da aripi ca sa umbli pe caile Lui si sa te ridice deasupra tuturor ingrijorarilor tale. Daca te indoiesti de spusele mele, pune la incercare spusele psalmistului:"Gustati si vedeti ce bun este Domnul!"

Fènelon


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu