MARGARITAR DE MARE PRET...
LUMI DIFERITE de William MacDonald
Dar in ce priveste domeniul social?
Dar in ceea ce priveste domeniul social??In ultimii ani cativa dintre liderii crestini de marca i-au criti-cat fara ascunzisuri pe evanghelici pentru faptul ca nu s-au implicat in programele sociale pentru im-bunatatirea lumii. Impresia pe care ei o lasa este ca cei credinciosi sunt niste obscurantisti religiosi, care se multumesc sa predice Evanghelia in timp ce lumea se duce de rapa. Crestinii ar trebui sa fie mai interesati de corpurile lor decat de sufletele lor. Cum pot ei sa se astepte ca oamenii infometati, oprimati, sa fie interesati de un mesaj care ofera placinta in cer dar nu acum? Asa ca se emite acuzarea.
Care este raspunsul la cest tip de sarcina?
Nimeni nu neaga nici un moment faptul ca crestinii ar trebui sa caute usurarea suferintei si a nevoii umane. Domnul Isus este exemplul nostru. El s-a dus dintr-un loc in altul sa faca bine, sa-i vindece pe toti cei oprimati de deavol, sa-i faca bine pe cei bolnavi, sa redea vederea orbilor si sa hraneasca multimea. In povestea bunului Samaritean es nu a lasat nici o umbra de indoiala cu privire la obligatia noastra fata de vecini, adica oricine este in nevoie. De fapt crestinii s-au aflat mereu in fruntea programelor de caritate, cum ar fi spitalele, orfelinatele, misiuni si institutii educationale. O data spuse acestea, nu trebuie sa uitam niciodata ca prioritatea crestinului este Evnghelia (Matei 28:19-20). Scopul prezent al lui Dumnezeu nu este imbunatatirea lumii. Ci mai degraba sa aleaga un popor dintre toate natiunile, un popor care sa-i poarte numele (Fapte 15:14). Daca urmeaza sa lucram cu Domnul, atunci aceasta trebuie sa fie si scopul nostru.
Evanghelia este unica solutie pentru problemele omului. Nevoile sale spirituale sunt mult mai mari decat nevoile fizice sau sociale. Radacina necazului sau este pacatul, si numai Evanghelia se ocupa de asta. Cele mai multe remedii umane nu sunt decat niste pansamente. Dupa cum spunea Ieremia: "Caci au vindecat in chip usuratic rana fiicei poporului Meu!" (Ieremia 8:11).
Este adevarat ca Evanghelia are implicatii sociale. In contextul vietilor noastre zilnice, noi trebuie sa facem ceea ce este bine tuturor oamenilor, sa le dam de mancare celor flamanzi, sa-i imbracam pe cei goi, sa aratam mila fata de cei bolnavi, sa-i vizitam pe cei din inchisoare. Dar istoric vorbind, bise-ricile si organizatiile crestine care activeaza in domeniul programelor umanitare termina prin a reduce importanta evangheliei. Implicarea sociala nu trebuie niciodata sa surclaseze prioritatea noastra numarul unu.
Trebuie sa ne reamintim noua insine continuu ca imbunatatirea lumii nu este chemarea noastra. Nu suntem meniti sa transformam lumea intr-un loc mai bun de trait. Linia de fond este regenerarea, nu reformarea. Sistemul lumesc se afla sub blestemul lui Dumnezeu, de ce sa lucram atunci impotriva lui Dumnezeu?
Mai mult, noi avem un mandat biblic de a ne alatura necredinciosilor in incercarea de a face lumea dreapta. Marturia Scripturii este contrariul. Ascultati! "Cum de ai ajutat pe cel rau si ai iubit pe cei ce urasc pe Domnul?" (2Cronici 19:2b). "Merg oare doi oameni impreuna fara sa fie invoiti?" (Amos 3:3). "Nu va injugati la un jug nepotrivit cu cei necredinciosi. Caci ce legatura este intre dreptate si faradelege? Sau cum poate sta impreuna lumina cu intunericul? Si ce intelegere poate fi intre Cristos si Belial? Sau ce parte are cel credincios cu cel necredincios? (2Corinteni 6:14).
Crestinii care intentioneaza sa se implice in indreptarea abuzurilor ar trebui sa aibe o perspectiva biblica. Iata cateva exemple:
Campaniile impotriva razboiului. Demonstratiile pentru pace sunt un exercitiu in zadar. Cu doua mii de ani in urma, lumea l-a respins pe Printul Pacii si L-a tintuit in cuie pe crucea unui raufacator. De atunci incoace, aceasta planeta nu a fost niciodata fara razboaie. Si nu va fi niciodata pace pana cand Domnul Isus nu se va intoarce si isi va stabili Imparatia Sa. Omul nu stie cum sa faca pace. Conflictul este specific naturii umane decazute. Pace este de dorit, dar nu se poate obtine in conditiile prezente. Toate demersurile pentru pace, autocolantele, panourile publicitare nu vor schimba acest lucru. Sunt toate o risipa de timp si de bani.
Va continua
MARGARITAR DE MARE PRET.....
CALEA REGALA A CRUCII de Fènelon
Vazandu-ne in lumina lui Dumnezeu
Ignorare sinelui nu ne impiedica sa fim recunoscatori pentru darurile Sale. Motivul este urmatorul: o astfel de ignorare nu consta in neglijarea lucrurilor pe care le posedam, ci in faptul de a nu ne restrange in exclusivitate doar la examinarea sinelui sau la staruirea asupra binelui sau raului propriu. O asemenea preocupare cu sine ne separa de dragostea curata si simpla, ne ingusteaza inima si ne indeparteaza tot mai mult de adevarata desavarsire - si aceasta din cauza ca actionam intr-un spirit de agitatie, de ingrijorare, de neliniste, care vine din dragostea de sine.
Dar, desi putem sa ne ignoram pe noi insine, adica sa nu ne ocupam numai de propriul nostru interes, adeseori ne vom vedea totusi cum suntem cu adevarat. Nu ne vom examina sinele in pur egoism, ci, privind spre Dumnezeu, deseori va cadea asupra noastra o lumina, sa spunem laturalnica. E tocmai ca atunci cand un om se uita la acel om, se vede si pe sine, fara sa caute intentionat sa faca asta. Asa ne vedem si noi cu claritate, in lumina pura a lui Dumnezeu. Prezenta lui Dumnezeu, in puritate si simplitate, cauta cu credinciosie, este asemenea acelei oglinzi mari; in ea discernem si cea mai mica pata care ne murdareste sufletul.
Un taran care nu a iesit niciodata din satul lui amarat e doar vag constient de saracia lui. Dar du-l in palate si curti splendide si atunci isi va da seama cat de mizerabila e casa lui, cat de vrednice de plans sunt zdrentele lui in comparatie cu o asemenea splendoare. Tot asa si noi devenim constienti de propria noastra uraciune si nevrednicie cand suntem pusi fata in fata cu frumusetea si maretia lui Dumnezeu.
Putem vorbi cat de mult vrem despre vanitatea si superficialitatea fapturii, despre scrutimea si nesiguranta vietii, despre nestatornicia averii si prietenilor, despre iluziile grandorii - cu inevitabilele si amarele ei dezamagiri, - despre pierderea nadejdilor stralucitoare, despre desertaciunea a tot ce realizam si depre durerea relelor pe care le induram. Toate aceste lucruri, adevarate cum sunt, nu ating inima, nu ajung departe, nu schimba viata omului. El suspina sub robia desertaciunii, dar nu cauta sa-i rupa lanturile.
Dar cand o raza de lumina cereasca patrunde in interiorul omului si el vede adancimea bunatatii, care este Dumnezeu, in acelasi timp vede si adancimea raului - faptura cazuta. Atunci cand ii e sila de el insusi, isi uraste sinele, il condamna, ii e teama de el si renunta la el; se arunca in bratele lui Dumnezeu si se pierde in El. Cu adevarat, pierderea aceelui om este una binecuvantata, caci se gaseste pe sine fara a se cauta. Nu mai are interese egoiste, dar totul se intoarce in folosul lui, caci toate se transformain bine pentru cei care il iubesc pe Dumnezeu.
El vede indurarile care curg peste slbiciunea, pacatul si nimicnicia lui; vede si se bucura. Si aici e de observat ca cei care nu au facut inca progres mare in lepadarea de sine vad toate aceste indurari cu precadere in relatia cu interesele lor personale. Caci dare completa la o parte a vointei proprii se intalneste atat de rar in aceasta viata, incat foarte putine suflete sunt in stare sa priveasca la indurarile pe care le-au primit din alta perspectiva decat din aceea a lor. Se bucura de mana atotputernica care i-a mantuit, sa spun asa, in ciuda lor insusi.
Dar sufletele cu adevarat pure, complet detasate de sine, asa cum sunt sfintii din cer, simt aceeasi bucurie si dragoste datorita indurarilor revarsate asupra altora ca si asupra lor insisi. Caci ignorand in intregime sinele, ei iubesc ceea ce-i place lui Dumnezeu, bogatiile harului Sau, slava Lui, asa cum se vad atat in sfintirea altora, cat si a lor. Totul este la fel, pentru ca "eul" a incetat sa existe; nu mai este decat Dumnezeu in toti, pentru a fi iubit, adorat - El este bucuria unica a dragostei adevarate, dezinteresate. Un astfel de suflet exulta de uimire in fata indurarilor Lui, nu pentru el, ci din dragoste pentru Domnul. Ii multumeste Domnului ca voia Lui s-a implinit, iar El s-a glorificat si cere sa vina Imparatia Lui, conform rugaciunii Tatal nostru.
Dar cu exceptia acestei stari binecuvantate, in general, sufletul este plin de recunostinta pentru beneficiile de care e constient. Si asa cum nimic nu e mai periculos decat incercarea de a trece dincolo de chemarea noastra, la fel nimic nu e mai daunator vietii spirituale decat faptul de a pierde din vedere hrana care e potrivita nevoilor actuale si de a tinti la un standard de perfectiune mai inalt decat cel corespunzator noua. Cand sufletul se simte profund miscat de recunostinta pentru tot ceea ce Dumnezeu a facut pentru el, o asemenea recunostinta trebuie intretinuta cu grija, asteptand vremea cand Dumnezeu va gasi de cuviinta sa-l purifice si mai mult de toate elementele sinelui.
Copilul care incearca sa umble singur inainte de a sosi vremea pentru asta va cadea negresit; el nu trebuie sa rupa curelele prin care doica ii dirijeaza pasii. Sa fim multumiti sa traim cu recunostinta si sa fim siguri ca, desi ea poate fi amestecata cu interes propriu, totusi ne va intari inima. Sa iubim indurarile lui Dumnezeu nu numai pentru Sine Insusi si gloria Lui, ci si pentru noi insine si fericirea noastra vesnica. Daca mai tarziu, Dumnezeu va largi limitele noastre, astfel incat ele sa contina o dragoste mai pura, mai generoasa, o dragoste care sa-i apartina fara rezerve, atunci vom putea, in siguranta si fara ezitare, sa ne predam acelei dragoste care este mai aproape de desavarsire.
Asadar, in timp ce adori indurarea lui , Dumnezeu si esti plin de admiratie si uimire fata de ea, in timp ce doresti, mai presus de orice altceva, sa implinesti voia Lui, in timp ce te minunezi de bunatatea cu care El a facut ca un vas ce parea sa fie de "ocara" sa devina un vas de cinste (Romani 9:21), adu-I cele mai bogate multumiri de care esti instare. Si aminteste-ti ca cel mai pur dintre toate darurile lui Dumnezeu este puterea de a iubi toate darurile Lui, de dragul Lui, nu de dragul tau.
Fènelon