miercuri, 24 octombrie 2018




MARGARITAR DE MARE PRET....

CEA MAI PUTERNICA RUGACIUNE DE PE PAMANT de Peter Horrobin

CONFRUNTAREA CU HOTII SI JEFUITORII

Eliberarea de cei care ne-au furat o parte din viata

Perderile au loc atunci cand hotii sau jefuitorii fura lucruri care nu le apartin. Cand ni se fura lucruri obisnuite, precum un aparat foto sau un compiuter, pierdem valoarea monetara a acestor lucruri. Pe langa aceasta valoare monetara, pierdem si valoarea speciala cu care sunt investite anumite lucruri de mare importanta personala pentru noi sau familia noastra - lucruri precum obiecte de familie, fotografii, o masina mult pretuita, o bijuterie favorita sau ceva foarte personal, avand o valoare monetara neansemnata sau chiar inexistenta, dar care pentru noi, este deosebit de pretios.

Astfel de pierderi pot fi o sursa foarte puternica de durere personala; daca nu sunt rezolvate prin iertarea raufacatorilor, si daca nu rostim cea mai puternica rugaciune de pe pamant, vom sfarsi intotdeauna in amaraciune, in furie si chiar fiindu-ne frica de ceea ce ne-ar putea lua oamenii.

Cand ni se fura ceva, este ca si cum ar exista o funie invizibila, care se intinde de la noi pana la hot. Neiertarea este cea care tine fiecare fir din funie in functiune. Neiertarea este ca un super-lipici spiritual - actioneaza instant si dureaza pentru totdeauna!

Am putea sa scurtam cu usurinta efectul limitator al unui astfel de fir; dar, cand exista multe asemenea fire, aceasta impreuna formeaza o funie care ne limiteaza, deoarece ne influienteaza si chiar ne controleaza fiecare aspect al vietii. Ori de cate ori ne gandim la persoana care ne-a facut aceste lucruri si retraim sentimentele de amaraciune si resentimentele, prin persistarea continua in neiertare, noi intarim funia si adaugam super-lipici pentru fixarea ei.

Acest proces poate fi transmis chiar si pe linia generationala, fiecare generatie nutrind pica, ura si neiertare impotriva vinovatilor si a descendentilor acestora. Spre exemplu, chiar si astazi mai exista membri ai familieie MacDonalds, care doar cu foarte mare retinere ar avea vreodata de-a face cu vreun Campbell, datorita a ceea ce a facut Pampbell-ii, cu sute de ani in urma, in masacrul de la Glencoe!

Cu cat gasim mai multa siguranta in posesiunile noastre, cu atat ne este mai dificil sa ii iertam pe cei care ne-au luat lucrurile pretioase. Dar in realitate, exista lucruri mult mai pretioase decat posesiunile noastre, iar noi trebuie sa ajungem la acel nivel, in relatia noastra cu Dumnezeu, in care cea mai mare siguranta sa o gasim in El si nu in ceea ce detinem.

Peter Horrobin




MARGARITAR DE MARE PRET....


CALEA REGALA A CRUCII de Fènelon

Despre pericolele imaginatiei

Cred ca ar trebui sa te abtii complet de la dialogurile tale imaginare. Cu toate ca unele pot duce la simtiri pioase, cred ca acesta este un obicei periculor pentru tine. De la asemenea dialoguri vei trece, fara sa-ti dai seama, la altele care iti vor cultiva exaltarea sau iti vor incuraja dragostea pentru lume. E mult mai bine sa le suprimi pe toate. Prin asta nu vreau sa spun ca trebuie sa le opresti cu forta - e ca si cum ai incerca sa stavilesti un torent; e suficient daca nu le intretii cu buna stiinta. Cand sesizezi ca imaginatia ta incepe sa lucreze, multumeste-te sa te intorci spre Dumnezeu, fara a te lupta in mod direct cu aceste fantezii. Lasa-le sa plece singure si ocupa-te cu ceva util. Daca esti intr-un moment de meditatie sau rugaciune, asemenea ganduri hoinare trebuie tratate ca ceva menit sa-ti distraga atentia. Intoarce-te deci in liniste la Dumnezeu de indata ce esti constient de prezenta lor, dar fa asta fara neliniste, scrupule sau agitatie. Daca pe de alta parte, astfel de ganduri izvorate din imafinatia ta te derankaza cand esti prins in vreo lucrare exterioara, munca te va ajuta sa te impotrivesti "zidirii de castele". Ar fi chiar bine ca, la inceput sa gasesti pe cineva care sa-ti tina companie sau sa te apuci de vreo treaba dificila, cu intentia de a rupe firul unor astfel de ganduri si a scapa de aest obicei.

Trebuie sa suprimi in mod hotarat acest joc al imaginatiei. Este o curata pierdere de timp, o ocupatie foarte periculoasa si o ispita creata in mod voluntar. E de datoria ta sa nu-i cedezi ei niciodata cu buna stiinta. Probabil, din cauza obiceiului format, imaginatia ta va continua sa te hartuiasca cu fantezii, fara voia ta; dar nu ceda nicidecum in fata lor si incearca, in liniste, sa scapi de ele cand devii constient ca te asalteaza.

Fènelon

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu