MARGARITAR DE MARE PRET....
CALEA REGALA A CRUCII de Fènelon
Despre folosirea corecta a crucilor
Cu cat ne temem mai mult de a purta cruci, cu atat mai mult avem nevoie de ele. Prin urmare, sa nu cadem intr-o deznadejde fara speranta atunci cand mana lui Dumnezeu le face sa apese greu asupra noastra. Mai degraba ar trebui sa judecam amploarea bolii noastre prin severitatea remediilor pe care Doctorul nostru spiritual vede de bine sa ni le aplice. Cu adevarat suntem foarte bolnavi, iar Dumnezeu foarte indurator, daca, in ciuda impotrivirii noastre, El binevoieste sa ne vindece; tocmai in crucile noastre ar trebui sa gasim un belsug de dragoste, de mangaiere, de incredere si sa spunem impreuna cu apostplul Pavel: "Intristarile noastre usoare de o clipa, lucreaza pentru noi tot mai mult o greutate vesnica de slava" (2 Corinteni 4:17). Ferice de cei care plang si care, dupa ce au semanat cu lacrimi, vor secera cu bucurie de nespus recolta vietii vesnice.
"Am fost rastignit impreuna cu Cristos" spune Pavel (Galateni 2:20)). Cu Mantuitorul nostru suntem legati de cruce, si harul Lui este cel care ne leaga acolo. De dragul lui Isus nu vrem sa abandonam Crucea, intrucat, fara ea, nu-L putem avea pe El.
O, Trup scump care ai suferit, in care si impreuna cu care suntem uniti pentru totdeauna, da-mi impreuna cu Crucea Ta, duhul de dragoste si lepadare de sine. Invata-ma sa ma gandesc mai degraba la privilegiul de a suferi impreuna cu Tine, decat la chinurile suferintei. Ce pot eu sa sufar ce Tu nu ai indurat deja? Sau, mai bine zis, cum indraznesc sa vorbesc despre suferinta, cand imi aduc aminte ce ai rabdat Tu pentru mine? O, om slab, taci! Priveste-L pe stapanul tau si taci! Doamne, invata-ma sa Te iubesc si nu ma voi teme de nici o cruce. Atunci, vina orice-ar veni - dureri mari si amare - nu voi avea de purtat mai mult decat ceea ce sunt gata a purta, cu bucurie.
Fènelon
MARGARITAR DE MARE PRET....
IMITATIO CRISTI - URMAND PE CRISTOS de Thomas a Kempis
Fii cu bagare de seama in tot ce faci
1. Nu crede orice vorba si nu da crezare oricarui duh, ci cerceteaza toate lucrurile cu bagare de seama si cu rabdare; caci vai, ne place a crede si a vorbi de altii mai de graba de rau decat de bine: atat de slabi suntem. Nu tot asa este insa cu oamenii desavarsiti; ei nu cred pe oricine si orice, caci stiu bine cat de pornita spre rau este firea pamanteasca si cat este de nechibzuita la vorba.
2. Nu fi pripit in lucrurile tale si nu fi sovaielnic in parerile tale este o mare inselaciune. Intelepciunea este iarasi a nu crede tot ce spun oamenii si a nu duce indata la urechile altora cele auzite sau crezute. Sfatuieste-te cu omul inteleèt si curat la suflet si lasa-te mai bine condus de unul mai bun decat tine, decat sa te iei dupa capul tau. Viata curata face pe om intelept dupa voia lui Dumnezeu si incercat in multe lucruri. Cu cat vei fi mai smerit si mai supus lui Dumnezeu, cu atat vei avea mai multa intelepciune si mai multa pace.
Cum sa citesti Sfanta Scriptura
1. Adevar trebuie sa cautam in Sfanta Scriptura; adevar, nu vorbire frumoasa. Sa citim Sfanta Scriptura in duhul in care a fost scrisa. In Scriptura cauta mai degraba lucrurile de folos spre mantuire decat vorbire mestesugita. Citeste cartile ei sfinte si fara o vorbire mestesugita, dar pline de ungerea Duhului, cu aceeasi placere ca si cele adanci si frumoase. Nu te gandi la vaza scriitorului si nu te ingriji daca invatatorii il numara in randul lor sau nu, ci numai dragostea pentru adevar sa te indemne la citire. Nu cerceta cine a spus cutare sau cutare lucru, ci ceea ce a spus.
2. Oamenii trec, dar adevarul Domnului ramane in veac. Si Domnul ne vorbeste in diferite chipuri fara sa caute la fata. Ceea ce ne impiedica adesea al citirea scripturii este curiozitatea noastra, cand voim sa patrundem si sa pricepem si lucruri peste care ar trebui deocamdata sa trecem. Daca voiesti sa citesti cu folos, citeste cu smerenie, simplitate si credinta; iar desertaciunea de a trece drept un mare carturar sa nu te amageasca niciodata. Intreaba bucuros si asculta in tacere invataturile oamenilor sfinti; si sa-ti placa si pildele batranilor, caci ele, fiind o imbracaminte a adevarului, nu degeaba au fost date.
Thomas a Kempis
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu