MARGARITAR DE MARE PRET...
CALEA REGALA A CRUCI de Fènelon
Despre a cauta ajutor in necazurile sufletesti
Nu sunt decol surprins de necazul tau - e natural sa il simti. Numai ca ar trebui sa te faca sa-ti vezi neajutorarea si sa apelezi cu umilinta la Dumnezeu. Cand simti ca inima ti se scufunda sub apasarea necazului, recunoaste asta sincer si deschis. Nu te rusina sa lasi sa ti se vada slabiciunea sau sa ceri ajutor cand te afli intr-o nevoie urgenta. Facand aceasta, iti vei forma tot mai mult o atitudine de simplitate, umilinta si incredere. Vei ajunge sa scoti din radacini dragostea de sine, care poarta mereu o masca, aratand veselie, cand, in realitate disperarea e perezenta. In plus, cauta sa te binedispui cu tot ce ar putea sa-ti usureze singuratatea si sa te pazeasca de istovire si plictiseala, fara insa a te delecta sau obosi cu placeri lumesti. Daca iti hranesti necazurile in tacere, ele vor deveni mai puternice si, in cele din urma, te vor rapune; iar curajul fals pe care il creaza dragostea de sine iti va cauza numai neajunsuri. Otrava care patrunde in organism e mortala; cea care iese inafara nu face mult rau. Nu trebuie sa-ti fie rusine la vederea scurgerii care iese din rana inimii tale. Ei nu bag in seama anumite cuvinte ce-ti scapa din gura si care sunt doar exprimarea suferintei, in ciuda adevaratului tau sine. E suficient daca asemenea cuvinte te fac sa vezi ca esti slab si daca inveti sa nu-ti ascunzi si sa nu-ti hranesti slabiciunea, ci sa o aduci la lumina, ca sa fie vindecata.
Fènelon
MARGARITAR DE MARE PRET....
IMITATIO CRISTI - URMAND PE CRISTOS de Thomas a Kempis
Nu te crede ca esti cine stie ce om insemnat
1.Orice om are din fire dorinta sa stie cat mai multe; dar ce folos este stiinta fara temere de Dumnezeu? Intr-adevar un taran smerit, care slujeste lui Dumnezeu, este mai bun decat un filozof mandru, care urmareste cursul stelelor pe cer, dar de sufletul sau nu se ingrijeste. Cine se cunoaste bine pe sine, nu se socoteste om insemnat, ci este mic in ochii sai si n-are placere sa-l laude altii. Daca as sti toate cate sunt in lume, si numai una imi lipseste: dragostea, de ce folos mi-ar fi inaintea lui Dumnezeu, care ma va judeca dupa faptele mele?
2. Potoleste-ti deci dorinta de a sti, caci de multa risipa de puteri si de multa inselaciune este insotita aceasta dorinta. Cei ce stiu multe, vor sa si para ca stiu multe si le place ca oamenii sa-i numeasca invatati. Sunt in lume multe lucruri a caror cunostinta aduce putin folos sau nu-i aduce niciunul. A ne ocupa cu lucruri care nu slujesc spre mantuire, este o nebunie. Vorbaria goala nu potoleste foamea sufletului, dar o viata curata invioreaza sufletul; si un cuget bun ne da o mare incredere in Dumnezeu.
3.Cu cat stii mai multe, cu atat vei fi mai spru judecat, daca viata ta nu a fost cu atat mai sfanta. Nu te fali deci cu arta sau cu stiinta ta, ci mai degraba teme-te de constiinta ce ti s-a dat. Iar daca ti se pare ca stii multe lucruri si le intelegi bine, gandeste-te ca sunt si mai multe pe care nu le stii. Nu te ingamfa deci, ci mai bine recunoaste-ti nestiinta. Cum poti sa te socotesti mai pe sus decat altul, cand sunt atatia mai invatati si mai iscusiti decat tine? Vrei sa inveti si sa stii ceva de folos? Invata-te sa traiesti necunoscut si sa nu te crezi cine stie ce om mare.
4. Cea mai inalta stiinta si cea mai folositare invatatura este sa te cunosti pe tine insuti si sa n-ai ganduri inalte depre tine. A te socoti nimic pe tine insuti, aceasta este o mare intelepciune si o mare desavarsire. Chiar daca ai vedea pe altul pacatuind pe fata sau facand o mare faradelege, tot n-ar trebui sa te socotesti mai bun ca el; caci nu stii cata vreme vei ramanea staruitor in bine. Toti suntem slabi, dar mai slab decat pe tine insuti sa nu socotesti pe nimeni.
Thomas a Kempis
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu