MARGARITAR DE MARE PRET....
ADEVARATA VITA de Andrew Murray
Curatarea
"Pe fiecare mladita care aduce rod, El o curata ca sa aduca si mai multa rod". (Ioan 15:2)
Vita are doua trasaturi remarcabile. Nu exista nici o alta planta al carei rod sa contina atat de mult alcool ce poate fi distilat din belsug. Si nu exista nici o alta planta care sa creasca si sa se extinda atat de repede, devenind asemenea unei paduri salbatice care impiedica rodirea; din acest motiv, ea are nevoie de cea mai severa curatare. Privesc prin fereastra mea la podgoriile intinse de aici. Principala grija a viticultorului este curatarea. Poti sa ai o vita intinsa pe spalier, ale carei radacini sunt atat de adanc infipte in pamant, incat nu necesita nici in sapat, nici ingrasamant, nici sa fie udata. Dar ca sa aduca un rod bun, trebuie sa fie curatata. Unii copaci trebuie sa fie curatati din cand in cand. Altii aduc un rod perfect fara a fi curatati. Vita insa trebuie neaparat sa fie curatata.
Astfel Domnul nostru ne spune, chiar de la inceputul acestei parabole, ca lucrarea pe care Tatal o face in cazul mladitei care rodeste este aceea de a o curata ca sa poata rodi si mai mult. Sa ne gandim putin ce inseamna curatareasau taiarea unei vite. Ea nu inseamna indepartarea buruienilor sau a maracinilor sau a orice altceva din exterior care i-ar putea impiedica cresterea. Nu! Ea presupune retezarea lastarilor lungi din anul anterior, indepartarea a ceva ce vine dinauntru, care a fost produs de insasi vita-de-vie. Prin curatire, se indeparteaza ceva ce dovedeste vigoarea propriei vieti: cu cat cresterea a fost mai viguroasa, cu atat mai mare va fi curatirea. Lemnul veritabil, sanatos al vitei este cel ce trebuie taiat. De ce? Pentru ca vita ar consuma prea multa seva ca sa hraneasca toti lastarii aceia lungi crescuti in anul anterior. Seva trebuie economisita si folosita doar pentru rod. Mladitele, ce pot ajunge la o lungime de peste doi metri, sunt taiate de jos, de langa tulpina si sunt reduse la nu mai mult de cinci centimetri, suficient pentru a produce struguri. Doar atunci cand tot ceea ce nu este necesar pentru rodire a fost retezat fara nici o mila si cand mladitele au fost reduse la minimum, putem nadajdui intr-un rod boga, deplin.
Cat de solemna si de pretioasa este aceasta lectie! Curatirea pe care o face Stapanul Vitei, nu se refera numai la pacat, ci si la propria noastra activitate crestina, asa cum se desfasoara ea chiar in procesul rodirii. Si aceasta trebuie sa fie taiata si curatata. Lucrand pentru Dumnezeu, este necesar sa ne folosim acele inzestrari naturale de intelepciune, elocventa, influienta sau zel. Si totusi, ele se afla mereu in pericolul de a dezvolta in mod excesiv si de a deveni obiectul increderii noastre. Asadar, pe parcursul lucrarii noastre, in anumite etape, Dumnezeu trebuie sa ne aduca la capatul puterilor noastre, la constienta propriei noastre neputinte si a pericolului care vine din tot ce este produs de om, sa ne faca sa simtim ca nu suntem nimic prin noi insine. Ceea ce mai ramane din noi este doar atat cat este necesar pentru a primi puterea sevei dadatoare de viata a Duhului Sfant. Ceea ce este omenesc trebuie sa fie micsorat cat de mult posibil. Tot ceea ce este incompatibil cu cel mai profund devotament fata de slujirea lui Cristos trebuie sa fie indepartat. Cu cat taierea si curatirea a tot ceea ce vine din sinele nostru se apropie mai mult de perfectiune, cu cat este mai mica suprafata asupra careia Duhul Sfant urmeaza sa fie revarsat si cu cat mai intensa poate fi focalizarea intregii noastre fiinte pentru a fi in intregime la dispozitia Duhului Sfant urmeaza sa fie revarsat si cu atat mai intesa poate fi focalizarea intregii noastre fiinte pentru a fi in intregime la dispozitia Duhului. Aceasta este adevarata taiere imprejur a inimii, taierea imprejur a lui Cristos. Aceasta este adevarata rastignire impreuna cu Cristos, purtand in trupul nostru omorarea Domnului Isus.
Binecuvantata curatire, infaptuita de insusi Dumnezeu! Cat de mult ma bucur de asigurarea ca voi produce mai mult rod! Ah, Stapanul meu cel sfant, taie si curata din mine tot ceea ce ar putea oferi doar un spectacol frumos sau care ar putea deveni o sursa de incredere in mine insumi si de mandrie! Doamne tine-ma smerit, pentru ca sa nu poata carnea sa se mandreasca in prezenta ta! Ma incred in tine ca tu sa-Ti infaptuiesti lucrarea.
Andrew Murray
MARGARITAR DE MARE PRET....
IMITATIO CRISTI - URMAND PE CRISTOS de Thomas a Kempis
Nu judeca pe altii
1. Uita-te mai bine la tine insuti si fereste-te de-a judeca pe altii. Caci cine judeca pe altii, mai intai se trudeste degeaba, dupa aceea de mai multe ori greseste decat nimereste adevarul, si in sfarsit lesne cade in pacat; cine insa se cerceteaza pe sine si se judeca pe sine insusi, face un lucru de folos, afla adevarul si nu pacatuieste. De obicei judecam lucrurile dupa inima noastra; caci iubirea de sine (egoismul) nu ne lasa sa facem o judecata dreapta. Daca singura noastra tinta, ar fi sa placem totdeauna lui Dumnezeu, nu ne-am tulbura asa de lesne la cea mai mica impotrivire pe care o intampinam din afara.
2. Cand suntem impinsi de ceva dinlauntrul nostru, atunci vine ceva si dinafara de noi si ne trage. In tot ce fac, cei mai multi nu urmaresc decat interesul lor si nu simt acest lucru. Ei cred ca au pace inlauntrul lor, cand toate le merg dupa placul lor, cand lucrurile se schimba si sunt impotriva voii lor, ii vezi indata ca se tulbura si se intristeaza. Si fiindca tot omul isi are capul sau si tot capul parerea sa, foarte des se nasc vrajbi si neantelegeri intre cetateni, intre prieteni si chiar intre oameni evlaviosi.
3. Obiceiul invechit este greu de parasit; si nimanui nu-i place sa fie povatuit peste hotarul vederilor sale. Daca te sprijinesti mai mult pe cunostintele si experienta ta, decat pe puterea lui Cristos, caruia se cade a-I fi toate supuse, greu si tarziu vei ajunge la adevarata lumina a Duhului; caci voia lui Dumnezeu este sa-I fim supusi in toate si pe deplin, si pe aripile dragostei inflacarate sa ne inaltam peste cerul ingust al cunostintei noastre.
Thomas a Kempis